Historiek

De club opgericht in 2005

Op 10 september 2005 werd onder impuls van Inge Gijsels, Ann De Bruycker en de Herzeelse Sportdienst, met sportfunctionaris Lut De Ryck, gestart met de Turnclub

“Artigym Herzele”

De sporthal Steenoven (nieuw sinds 2003) was zodanig uitgerust dat hier een gymnastiekclub 100% zou kunnen functioneren. Dankzij subsidie van de sportdienst en de zeer goede steun van de sportfunctionaris Lut De Ryck konden we starten.

Met 3 lange matten, 3 dikke valmatten een dubbel-minitrampoline , een open eindtrampoline, een plint en een veerplank konden we het eerst jaar basisturnen geven.

De leden werden in verschillende groepen ingedeeld. We startten met 8 lesgevers waarvan 6 oud-gymnasten van Inge Gijsels.

In november 2005 ontstond een 10 koppig gemengd keurploegje onder leiding van Dries Vandenhaute. In 2006 stond Inge Gijsels hem bij om samen de keurploeg verder te zetten.

Het eerste bestuur bestond uit:

  • voorzitter: Ann De Bruycker gestopt in 2010 en in 2015 opgevolgd door Inge Gijsels na oprichten van ” VZW “
  • secretaris: Ann Hofman opgevolgd door Hendrik Bossier, opgevolgd door Marita Borms opgevolgd door Anne Huylebroeck
  • materiaalmeester: Hendrik Bossier opgevolgd door Dirk De Cooman
  • penningmeester: Dirk De Cooman opgevolgd door Marc Fonck, door Marita Borms en Anne Huylebroeck
  • lesgeverscoördinator: Inge Gijsels
  • bestuursleden: Hilde De Doncker opgevolgd door Karen De Rocker opgevolgd door Ann  Huylebroeck in 2015 Sofie Buyens en Inge Colle er nieuw bijgekomen
  • boekhouding van de VZW : Inge Colle
  • Public Relations: Sofie Buyens
  • Website: Günter Vermeeren

Sponsors waren er het eerste jaar niet. Geld haalden we de eerste jaren van een turnfeest en het 3de jaar van een spaghettiavond + turnfeest. Vanaf 2008 hebben we beslist om de 2 jaar maar een turnfeest te geven.

Na het 2de jaar zijn we ook gestart met Breakdance in de parketzaal van de Steenoven.Door het aanwezige turntalent in Herzele en omstreken hebben de lesgevers van de keurploeg de gymnasten in 2008 ingeschreven voor hun eerst wedstrijden in het D-niveau (recreatief niveau). In 2013 deden voor het eerst de gevorderden (4uur/week) mee aan wedstrijden. Op 1 maart 2014 stapten 2 jongens(Jules = junior en Rens = senior) uit de keurploeg over naar het C-niveau.

In 2014 startte Artigym met de discipline Freerunning onder leiding van Siebe(instructeur Freerunning) en Rens. Daarna vergezelde Jasper Siebe.

In september 2015 is Artigym van locatie veranderd. Van de sporthal Steenoven gingen we naar de gerenoveerde sporthal van het K.T.A. in de St-Rochusstraat te Herzele. Ook in dit jaar ging het vernieuwde bestuur voor een V.Z.W

In 2017 zijn we gestart met Freerunning voor 8-12 jarigen. Zo kregen we een doorstroom naar de oudere groep.

In datzelfde jaar zijn de keurjongens overgestapt naar een hoger niveau: toestelturnen jongens B: zij trainen nu 10,5uur/week

In 2018: start van Instapniveau jongens: 8 uur training/week

In 2019: de keurgroepen trainen 11uur, keurgroepen recrea jongens en meisjes (kregen een nieuwe naam want turnen nu op niveau) trainen 7uur.
De gevorderden jongens en meisjes trainen 4 uur.

Jaarlijkse activiteiten.

– 2 de week september: inschrijvingen voor de nieuwe leden. Bestuursleden zijn aanwezig om de  nieuwe leden wat uitleg te verschaffen. Elke nieuwe turner of Freerunner krijgt een gratis probeerles.

– mei: selectietesten. Artigym doet aan talentscouting.

snoepverkoop voor alle leden om de clubkas te spijzen.

–  In maart, april en mei hebben we de wedstrijden recrea & C-niveau bij de Jongens sinds 2014 bij de meisjes sinds 2016.

–  De andere meisjes en de jongens blijven recrea-niveau doen. De echte talenten stoten door naar een hoger niveau.

–  sinds 2016 zouden een aantal getalenteerde meisjes de overstap maken naar het C-niveau

–  In maart of april  ons “ Turnfeest “ met een thema waar elke groep rond werkt. De bedoeling is dat de kinderen laten zien wat ze afgelopen jaar bijgeleerd hebben. We beslisten in 2008 dat we voortaan in de even jaartallen een turnfeest geven.

                  2006: Thema: Op Ontdekking

                  2007: Thema: Het Swingend Gympaleis

                  2008: Thema: de Circuswinkel

                  2010:  Thema: 5 sterren jacht

                  2012:  Thema: The Puppetshow of Vittorio

                  2015:  Thema: Disney (10 jarig bestaan)

                  2017: Thema: de Teletijdmachine

                  2020: 14-15 november: De zeeparel

Als we geen turnfeest organiseren (oneven jaren) organiseren we wel een speciale dag in het teken van de gymnasten. Een “turn je  rot”  voormiddag of een “wandelzoektocht” (2016- 2018)of een opendeurdag (2018-2019)

Het 9de jaar hebben we een workshopvoormiddag georganiseerd. De gymnasten konden een keuze maken uit 2 activiteiten.

–  In de vakantie (1ste of 3de week van augustus) organiseren we sinds 2008 in samenwerking met de sportdienst een “ Turnstage “. Dit houdt in dat gelijk welk kind vanaf 6 jaar kan kennismaken met de turnsport. Ook onze leden zijn welkom. Als herinnering aan dit turngebeuren krijgen ze een T-shirt.
In 2015 hebben we de stage zelfs opengezet voor de kleuters. 2 x 20 kleuters mogen zich inschrijven.
In de voormiddag de kleinsten: 3-4 jaar en in de namiddag de 5 jarige kleuters

In 2018 zijn we met de wedstrijdgymnasten op stage getrokken naar de pas gebouwde gymnastiekhal te Nazareth. De valkuilen en professioneel materiaal geven ons meer mogelijkheden om optimaal te trainen.

vanaf 2019 blijven onze wedstrijdgymnasten slapen in Moerkensheide te De Pinte. Vandaar fietsen we naar de gymnastiekzaal te Nazareth. We trainen 6 uur per dag en komen met de fiets terug. Een kookteam van ouders verwennen ons met een heerlijke warme maaltijd. De avondactiviteiten gaan door in het natuurgebied.