Historiek

De club opgericht in 2005

Op 10 september 2005 werd onder impuls van Inge Gijsels, Ann De Bruycker en de Herzeelse Sportdienst, met sportfunctionaris Lut De Ryck, gestart met de Turnclub

“Artigym Herzele”

De sporthal Steenoven (nieuw sinds 2003) was zodanig uitgerust dat hier een gymnastiekclub 100% zou kunnen functioneren. Dankzij subsidie van de sportdienst en de zeer goede steun van de sportfunctionaris Lut De Ryck konden we starten.

Met 3 lange matten, 3 dikke valmatten een dubbel-minitrampoline , een open eindtrampoline, een plint en een veerplank konden we het eerst jaar basisturnen geven.

De leden werden in verschillende groepen ingedeeld. We startten met 8 lesgevers waarvan 6 oud-gymnasten van Inge Gijsels.

In november 2005 ontstond een 10 koppig gemengd keurploegje onder leiding van Dries Vandenhaute. In 2006 stond Inge Gijsels hem bij om samen de keurploeg verder te zetten.

Het eerste bestuur bestond uit:

 • voorzitter: Ann De Bruycker gestopt in 2010 en in 2015 opgevolgd door Inge Gijsels na oprichten van ” VZW “
 • secretaris: Ann Hofman opgevolgd door Hendrik Bossier, opgevolgd door Marita Borms opgevolgd door Anne Huylebroeck
 • materiaalmeester: Hendrik Bossier opgevolgd door Dirk De Cooman
 • penningmeester: Dirk De Cooman opgevolgd door Marc Fonck, door Marita Borms en Anne Huylebroeck
 • lesgeverscoördinator: Inge Gijsels
 • bestuursleden: Hilde De Doncker opgevolgd door Karen De Rocker opgevolgd door Ann  Huylebroeck in 2015 Sofie Buyens en Inge Colle er nieuw bijgekomen. In 2021 Siebe Bossier in het bestuur bij gekomen.
 • boekhouding van de VZW : Inge Colle
 • Public Relations: Sofie Buyens
 • Website: Günter Vermeeren
 • infopersoon tussen lesgevers en bestuur: Siebe Bossier (2021)
 • feestcomité: Katrijn Lauwaert (2022)

Sponsors waren er het eerste jaar niet. Geld haalden we de eerste jaren van een turnfeest en het 3de jaar van een spaghettiavond + turnfeest. Vanaf 2008 hebben we beslist om de 2 jaar maar een turnfeest te geven.

Na het 2de jaar zijn we ook gestart met Breakdance in de parketzaal van de Steenoven. Door het aanwezige turntalent in Herzele en omstreken hebben de lesgevers van de keurploeg de gymnasten in 2008 ingeschreven voor hun eerst wedstrijden in het D-niveau (recreatief niveau). In 2013 deden voor het eerst de gevorderden (4uur/week) mee aan wedstrijden. Op 1 maart 2014 stapten 2 jongens(Jules = junior en Rens = senior) uit de keurploeg over naar het C-niveau.

In 2014 startte Artigym met de discipline Freerunning onder leiding van Siebe(instructeur Freerunning) en Rens. Daarna vergezelde Jasper, Siebe.

In september 2015 is Artigym van locatie veranderd. Van de sporthal Steenoven gingen we naar de gerenoveerde sporthal van het K.T.A. in de St-Rochusstraat te Herzele. Ook in dit jaar ging het vernieuwde bestuur voor een V.Z.W (13 oktober)

In 2017 zijn we gestart met Freerunning voor 8-12 jarigen. Zo kregen we een doorstroom naar de oudere groep.

In datzelfde jaar zijn de keurgroep jongens overgestapt naar een hoger niveau: toestelturnen jongens B: zij trainen nu 10,5uur/week
de meisjes turnden in het C-niveau.

In 2018: start van Instapniveau jongens: 8 uur training/week

In 2019: de keurgroepen trainen 11uur, keurgroepen recrea jongens en meisjes (kregen een nieuwe naam want turnen nu op niveau) trainen 7uur.
De gevorderden jongens en meisjes trainen 4 uur.

In 2019-2020 gestart met een groep freerunning 8-12 jarigen.

Jaarlijkse activiteiten.

 inschrijvingen voor de oud-leden online vanaf 1 juli de nieuwe leden kunnen inschrijven vanaf 1 aug
  Bestuursleden zijn aanwezig om de  nieuwe leden wat uitleg te verschaffen. Elke nieuwe turner of Freerunner krijgt een gratis probeerles.

– mei: selectietesten. Artigym doet aan talentscouting.

– november: snoepverkoop voor alle leden om de clubkas te spijzen.

–  In maart, april en mei hebben we de wedstrijden recrea & wedstrijden B en C-niveau
   bij de Jongens sinds 2014 (C-niveau= nadien afgelast) bij de meisjes sinds 2016C-niveau.
   De jongens gingen naar B-niveau in 2018.

–  In maart of april of mei ons “ Turnfeest “ met een thema waar elke groep rond werkt. De bedoeling is dat de kinderen laten zien wat ze afgelopen jaar bijgeleerd hebben. We beslisten in 2008 dat we voortaan in de even jaartallen een turnfeest geven.

                  2006: Thema: Op Ontdekking

                  2007: Thema: Het Swingend Gympaleis

                  2008: Thema: de Circuswinkel

                  2010:  Thema: 5 sterren jacht

                  2012:  Thema: The Puppetshow of Vittorio

                  2015:  Thema: Disney (10 jarig bestaan)

                  2017: Thema: de Teletijdmachine

                  2020: 14-15 november: Het Zeejuweel (door corona 2 jaar uitgesteld)

Als we geen turnfeest organiseren (oneven jaren) organiseren we wel een speciale dag in het teken van de gymnasten. Een “turn je  rot”  voormiddag of een “wandelzoektocht” (2016- 2018)of een opendeurdag (2018-2019)

Het 9de jaar hebben we een workshopvoormiddag georganiseerd. De gymnasten konden een keuze maken uit 2 activiteiten.

–  In de vakantie (1ste of 3de week van augustus) organiseren we sinds 2008 in samenwerking met de sportdienst een “ Turnstage “. Dit houdt in dat gelijk welk kind vanaf 6 jaar kan kennismaken met de turnsport. Ook onze leden zijn welkom. Als herinnering aan dit turngebeuren krijgen ze een T-shirt.
In 2015 hebben we de stage zelfs opengezet voor de kleuters. 2 x 20 kleuters mogen zich inschrijven.
In de voormiddag de kleinsten: 3-4 jaar en in de namiddag de 5 jarige kleuters

In 2018 zijn we met de wedstrijdgymnasten op stage getrokken naar de pas gebouwde gymnastiekhal te Nazareth. De valkuilen en professioneel materiaal geven ons meer mogelijkheden om optimaal te trainen.

vanaf 2019 blijven onze wedstrijdgymnasten slapen in Moerkensheide te De Pinte. Vandaar fietsen we naar de gymnastiekzaal te Nazareth. We trainen 6 uur per dag en komen met de fiets terug. Een kookteam van ouders verwennen ons met een heerlijke warme maaltijd. De avondactiviteiten gaan door in het natuurgebied.

In 2021 hebben we voor het eerst een freerunning/Parkourstage georganiseerd (in de week van de 15de aug) we nodigden in 2022 de freerunners van Zottegem uit.

In 2020 tot 2022 hadden we heel wat onderhandelingen en vergaderingen met GO school en de gemeente om een nieuwe sportinfrastructuur te plaatsen voor de 3 grootste clubs in Herzele op de grond van KA Herzele: Dans-gymnastiek en judo sloegen de handen in elkaar om op papier te zetten waar we van droomden…. Helaas kregen we negatief nieuws omdat het niet op de meerjarenplanning van de gemeente Herzele was opgenomen. We wachten geduldig af tot 2023.