Artistieke gymnastiek

Artistiek Turnen of toestelturnen is een sport waarbij kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, evenwicht en elegantie naar voren komen. Sommige toestellen en elementen vragen veel van bepaalde eigenschappen. Flexibiliteit, ook wel lenigheid, kan de kans op blessures verminderen. Kracht maakt veel elementen makkelijker. Ook oefeningen zijn dan minder moeilijk. Turnen is een erg intensieve sport: een krachtsexplosie en daarna weer uitrusten. De meisjes hebben 4 toestellen: grond, sprong, balk en damesbrug (ongelijke leggers) De jongens hebben 6 toestellen: grond, paard, ringen, sprong, herenbrug en hoog rek.

Wedstrijdturners trainen minimaal 4 tot 10.5 uur per week om de elementaire beginselen van het turnen te leren. Daarna kunnen ze deelnemen aan recreatoernooien, C-wedstrijden of B-wedstrijden.  Deze wedstrijden hebben een motiverend beloningssysteem en een aanmoedigende wedstrijdomgeving en zijn een uitstekende manier om met je groep naar buiten te komen.

Hoe word je een wedstrijdgymnast?
Je wordt door je basistrain(st)er uitgekozen omwille van je turntalent. Je krijgt begin mei een uitnodigende brief mee om testjes te doen op de afgesproken datum. Ben je gelaagd voor de testen en je werkattitude is oké dan kan je het volgende seizoen 4 uur trainen per week.Op termijn zal je wel ingeschreven worden om recrea-wedstrijden mee te doen voor Artigym. Per jaar is elke gymnast verplicht om 1 wedstrijd mee te doen. Turn je 4 uur en heb je op een jaar heel wat vorderingen gemaakt dan kan je trainer je doorsturen om meerdere uren te trainen en evt. door te stromen naar de keurploeg.